2021-11-29 08:13:16• hírek • Bede Emőke

Sikeresen zárult a Stea Egyesület legújabb projektje

A szatmári Stea Egyesületnél nemrégiben lezárult az a tizenkét héten át futó projekt, melynek keretében tizenöt, hátrányos helyzetből származó szatmárzsadányi fiatalt készítettek fel a munkaerőpiac kihívásaira – tájékoztatta híroldalunkat az egyesület.

Mint megtudtuk, a fiatalok elsősorban szabászati és kézműves kompetenciákra tettek szert, hiszen az elmúlt hetekben megtanultak varrni, varrógépet használni, beszegni, vasalni, textilanyagot festeni és ízlésesen becsomagolni az elkészült termékeket. Mindezeken túl, a Szatmár megyei textil- és ruhaipar vezető cégeinek támogatásával a tinédzsereknek lehetőségük volt meglátogatni több varrodát, műhelyt és üzletet is, ahol nem csak a munkamenetről tájékozódhattak, hanem az elhelyezkedési lehetőségekről is.


A projekt azonban nem csak a munkavállalásban szükséges képességek elsajátításáról szólt, hanem a személyiségfejlesztésről is. A fiatalok olyan témákkal foglalkozhattak ezekben a hetekben, mint az önismeret, az önbecsülés, a szociális és kapcsolatteremtő kompetenciák fejlesztése vagy épp a munkaorientáció. Annak érdekében, hogy még izgalmasabbá tegyék számukra ezt a néhány hetet, a tizenöt fiatal októberben egy pszichoterapeuta irányításával egy önfejlesztési tematikájú kiránduláson is részt vehetett Muzsdajon.



A kezdeményezés részeként a fiatalok egy két héten át tartó karácsonyi várást is szerveztek, melynek bevételéből a hátrányos helyzetű szatmárzsadányi gyerekeket szeretnék támogatni. A vásáron azon portékákat kínálták eladásra, melyeket a Stea Egyesület műhelyében készítettek, az ebből befolyt 951,5 lejből pedig egy gyermekirodalmi alkotásokat tartalmazó könyvtárat szeretnének létrehozni Zsadányban, ezzel közelebb hozva és megszerettetve az ifjabb sorstársaikkal is az olvasást és a könyveket.


S noha ez a projekt most lezárult, a Stea Egyesület műhelyében nem áll meg az élet, ugyanis itt a téli hónapokban is hasznos tevékenységekkel várják a hátrányos helyzetű fiatalokat, majd pedig a tavasz beköszöntével ismét beindul a kertészkedés is.




„Büszke vagyok ezekre a fiatalokra, akik e projekt révén átlépték saját határaikat. A kezdeti időkben féltek az ismeretlentől, egyeseknek még annyi bátorságuk sem volt, hogy kezüket rátegyék a varrógépre. Az elmúlt tizenkét hétben azonban lépésről lépésre haladtak afelé, hogy egyre több, egyre összetettebb és jobb minőségű terméket készítsenek melyeket a karácsonyi vásárunkat felkeresők is nagyra értékeltek. A fiatalok ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy a varrodákban tett látogatások is teljesen lenyűgözték őket. Megváltoztak a textilipari munkáról való elképzeléseik, hiszen a jó munkakörülmények, a vezetőség és az alkalmazottak pozitív hozzáállása és a Szatmárnémetiben készült termékek minősége is meglepetésként érte őket” – nyilatkozta Mirela Molnar szociális asszisztens.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: